De Zwitserse frank is sinds de koppeling met de euro is opgegeven 40 procent meer waard geworden. Ondernemers aan de Zwitserse kant van de grens hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Aan de Duitse, Franse en Italiaanse kant verdienen ze goed, maar de irritaties over Zwitserse koopjesjagers groeien.

Zwitsers die dicht bij de grens wonen voelen zich in het paradijs. Als ze in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk of Italië boodschappen doen, zijn ze 40 procent rijker dan voorheen. De Zwitserse consument en de ondernemers in de buurlanden lijken de winnaars van de dure frank.

Maar het is de vraag of dat voordeel ook beklijft. De Zwitserse economie lijkt te stagneren omdat exporteren zoveel duurder is geworden. En een recessie is uiteindelijk voor iedereen slecht. Want wie zijn baan kwijtraakt, heeft minder geld, dure munt of niet.

Dure Zwitserse frank verandert leven aan de grens

In elk geval is het leven langs de grens grondig veranderd. Boodschappen doen de Zwitsers in eurogebied. De Zwitserse spoorwegen zetten meer treinen richting Duitsland in, en de wisselkantoren op de stations doen 15 keer meer zaken dan vroeger, schrijft The Wall Street Journal maandag.  De Duitse supermarkten hebben extra personeel moeten aannemen om de aanloop van Zwitsers op te vangen.

Niet verwonderlijk dat het in Zwitserland zelf slecht gaat. Winkels zien hun omzet dramatisch dalen en restaurants blijven leeg. Enkele Zwitserse pizzeria’s dachten een oplossing gevonden te hebben: ze kochten goedkope pizza’s voor boterzachte euro’s in Duitsland die ze vervolgens bij hun restaurant lieten bezorgen. De douane kreeg er echter lucht van, en houdt de pizzakoeriers nu tegen aan de grens.

Horde Zwitsers irriteert Duitsers

Je zou denken dat de bevolking in de stadjes aan de Duitse kant van de grens staat te juichen, maar daar neemt inmiddels de irritatie toe.

Nu soms 40 procent van de klanten Zwitsers is, heeft dat bijvoorbeeld ook gevolgen voor de bevoorrading en het assortiment. De rijen voor de kassa's zijn langer en voor sommige diensten zijn de wachttijden langer.

De burgemeester Uli Burchardt van het Duitse Konstanz verwoordt in de Amerikaanse krant de angst in het Duitse stadje: "Konstanz wil niet de goedkoopste stad van Zwitserland worden".

Lees ook

Financiële wereld reageert vol verbazing op loslaten Zwitserse frank 

Dit kan er gebeuren als je je hypotheek in Zwitserse franken afsluit: een Poolse tragedie

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl